23. syyskuuta 2012

Osa 3. Julkisen työn avoimuudesta ja laadusta

Suomessa on julkisia tehtäviä erittäin paljon, ja monipuolisia julkisia tehtäviä tekeviä monessa eri ammattikunnassa. Poliisien resurssit, opettajien kasvatustyössä käytettävä valta ja sosiaalitoimen työn laatu ovat olleet viimeisimpinä esillä lehdistössä. Suomalaiset virkamiehet eri sektoreilla ovat perinteisesti olleet hyvin tunnollisia, kuten myös lainkuuliaisia tehtävässään. Resurssien kiristäminen tuo esiin tilanteita, joissa julkista tehtävää tekevän työtä tarkastellaan kuin uudelleen.

Mitkä ovat julkisen sektorin, kunnan ja valtion perustarkoitus, mitkä ovat ydintehtäviä ja mitä tehtävät sisältävät? Mitkä ovat tehtävän oikeudet ja ennenkaikkea velvollisuudet? Edellä mainitut ammatit ovat julkisten tehtävien kirjossa sellaisia, joissa tehtävien hyvä hoito näkyy ja kuuluu suurelle asiakasjoukolle. Myös poikkeukset tulevat esiin välittömästi. On hyvä, että julkisista tehtävistä keskustellaan avoimesti.

Meillä on muita virkamiestehtäviä, joissa näkyvyys ja töiden tulosten avoimuus ovat toista luokkaa. Esimerkiksi Helsingin kaupungille on eduskunnan apulaisoikeusasiamies antanut vuosina 2008 ja 2010 huomautuksia koulujen sisäilmaongelmien hoitamisesta. Kysynkin, että onko oikein, että kiinteistön omistajataho ei pidä virkamiestensä toimesta julkisista kiinteistöistä ja työpaikoista riittävän hyvää huolta - eikä joudu vastuuseen tekemistään virheistä kuten muut virkamiehet? Miksi esimerkiksi yritetään pakolla säilyttää vanhoja kiinteistöjä, joiden korjaaminen maksaa enemmän kuin uuden tekeminen? Osakorjaukset huonossa kiinteistössä eivät poista sisäilmaongelmia ja näin ollen tilojen käyttäjien, esimerkiksi koulussa opettajien ja oppilaiden, sisäilmaongelmia.

Jotain pitää asiassa muuttua ja pian. Jos poliisi, opettaja, lääkäri tai sosiaalityöntekijä tekisivät yhtä heikosti työtään kuin julkisten kiinteistöjen omistajatahot kunnissa ovat tehneet viimeisen 15 vuoden ajan, niin meidän yhteiskuntamme olisi lasten, nuorten ja sosiaalisten ongelmien kannalta täysin rapautunut - kuten nyt väitän julkisten kiinteistöjemme suurelta osin olevan.

Julkisia kiinteistöjä tulee rakentaa ja hoitaa "Ihminen edellä - ei kiinteistö edellä". Julkiset kiinteistöt tulee olla käyttäjiä ja kuntalaisia varten ja palvelella sitä tehtävää! Asia on hoidettava järjestelmällisesti kuntoon: huonossa kunnossa olevat kiinteisöt on purettava ja on rakennettava uutta tilalle - koska se on edullisempaa kuin vanhan kiinteistön perusteellinen korjaaminen. Heikot kiinteistöt on jätettävä tyhjilleen ja siirrettävä kunnan toiminnot niihin kiinteistöihin, joilla on vielä elinkaarta jäljellä. Kunnoltaan kohtuullisia kiinteistöjä on peruskorjattava. Ja ennenkaikkea - uusia on rakennettava ammattitaitoisesti, vältettävä rakennusvirheitä ja huollettava hyvin  - niinkuin autojakin  ja koteja huolletaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti