2. syyskuuta 2012

Hyvään arkeen pyrkien


Millaisista aineksista koostuu onnellinen elämä?

Osa 1. Lapsista ja yhdessä elämisen taidoista

Ihmisellä on luontainen halu elää yhdessä toisten kanssa ja kuulua yhteisöön.  Perhe eri muodoissaan on yhä yhdessä elämisen perusmuoto suomalaisessa yhteiskunnassa. Perhe on perusyksikkö, jonka varaan erityisesti lasten ja nuorten elämä rakentuu.

Maailma ympärillämme kuitenkin muuttuu nopeasti. Myös yhdessä elämisen muodot ovat muuttuneet ja teknistyneet. Onko meillä riittävästi valppautta muutoksen huomioimisessa suhteessa lapsiin? Esimerkiksi sosiaalinen elämä on välineellistynyt lyhyessä ajassa paljon. Internetin, pelikoneiden ja sosiaalisen median muodot ovat erityisesti lasten ja nuorten käytössä. Irtautuvatko nykyajan lapset liian kauaksi toisesta ihmisestä, aidosta kontaktista?

Lasten ja nuorten kasvaminen täysipainoiseksi ja onnelliseksi yhteisön jäseneksi edellyttää kykyä asettua toisen asemaan. Lasten ja nuorten täytyy saada kokea riittävän usein tilanteita, joissa saa käytöksestään välittömän palautteen muuallakin kuin koulussa tai päiväkodissa. Lapsen ja nuoren on ymmärrettävä tekojensa seurauksia ja opittava kantamaan vastuuta omasta käyttäytymisestään myös kotiympäristössä. Pleikkarin, X-Boxin tai muiden tietokonepelien tai IRC-gallerian, Facebookin ja Twitterin äärellä ei koeta samalla tavalla toisen ihmisen asemaa vaikeuksissa, ei saada välitöntä tunnepalautetta eikä jouduta yhtä realistisesti kantamaan vastuuta omasta käyttäytymisestä.

Lapsella tulee olla nykyistä parempi oikeus leikkiin turvallisessa yhteisössä, jossa elämän välineellistyminen on oikeissa mittasuhteissa sosiaalisiin suhteisiin nähden.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti